Workshop de Sunet

La acest workshop veți învăța tot ce trebuie să știți despre partea de sunet a unei producții video. De la munca pe teren până în post-producție. Workshopul va dura în jur de 8 ore, și va fi împărțit în două categorii mari:

Producție și Post-Producție

În prima parte a zilei vom vorbi despre Pre-Producție și Producție, adică despre pregătirile pe care le facem înainte de a pleca la filmare, și ce facem când suntem la filmare. Cum plănuim soluții de backup pentru cabluri, captare sunet, ce facem în cazul în care nu avem cablul potrivit pentru a prelua o ieșire din mixer, etc. Ce setări facem la camere, recordere, lavaliere, șamd.

La filmare, cum poziționăm microfoanele? Ce fel de microfoane folosim și când? Ce este un pick-up pattern, cum se comportă fiecare fel de microfon în parte și în ce situații le folosim pentru a capta un sunet cât mai bun?

Vom discuta despre sunetul de eveniment (nuntă, conferință, corporate), dar și despre interviuri, documentar, film.

Foley, sau sunet adițional; ce înseamnă? când și de ce captăm separat unele sunete? Cum ne plănuim în timpul filmării sunetele de care vom avea nevoie ulterior când facem sound design?

Cum se montează corect o lavalieră? Poate fi în cadru sau proiectul cere să o ascundem? Dacă o ascundem, cum ne asigurăm că nu este deranjat sunetul de miscarea hainelor peste capsula microfonului? Cum se ține corect un microfon de tip BOOM? Ce fel de pick-up pattern este indicat pentru exterior? Dar pentru interior?

Cum monitorizăm sunetul și cum setăm parametrii ca să fim siguri că nu avem clipping (sunet ars)?

Ce inseamnă phasing? Când și cum ne afectează amplasarea microfoanelor stereo în mod necorespunzător?

Cum folosim un cablu atenuator? De ce este indicat să tragem două piste la gain-uri diferite și cum facem asta când avem o singură intrare stereo?

Aceste subiecte sunt doar o parte din discuția despre sunetul pentru filmare din prima parte a workshopului, urmată de o sesiune de hands-on, unde aveți ocazia să descoperiți diverse microfoane, recordere, lavaliere, dispozitive de timecode, și să le testați, ca apoi să puteți lua o decizie corectă în vederea achizițiilor viitoare a echipamentelor ce țin de sunet.

În a doua parte a workshopului, după pauza de prânz, vom vorbi despre post-procesare, acoperind toate programele de editare, în special suita Adobe, Davinci Resolve și Final Cut.

Am captat sunetul, am ajuns la montaj, am terminat edit-ul și este timpul să ne apucăm de prelucrat sunetul.

Ce înseamnă un mix/master? Ce este sound design și cum ne ajută să ajutăm partea vizuală pentru a spune povestea? Cum poate salva un sound design bun un video capturat în condiții mai puțin decât ideale? Cât de important este sunetul la o producție video?

Ce fel de automatizări există și cu ce softuri lucrăm pentru a le aplica?

Cum scoatem un pasaj de voce în evidență peste coloana sonoră?

Ce este un Equalizer, Compresor, Limiter, Gate, DeEsser, DeHummer?

Ce putem face pentru a îmbunătăți textura sunetului?

Ce putem face dacă nu am reușit să captăm sunetul corect? Când poate fi reparat un sunet ars și când nu? Cum putem scoate diverse sunete rezultate din poziționarea greșită a microfoanelor?

Cum scoatem un ecou/reverb din înregistrare? Ce înseamnă spectral editing? Cum scoatem un sunet de aer condiționat, bâzâit, foșnăit, etc?

Vom învăța cum se scoate tot ce e mai bun din orice fel de microfon și cum procesăm sunetul astfel încât să sune cât mai natural și în concordanță cu mediul în care s-a filmat.

La sfârșitul workshop-ului vom avea o sesiune de întrebări și nelămuriri și vom face tot posibilul să răspundem tuturor întrebărilor pe care le mai aveți, astfel încât să puteți pleca liniștiți acasă, știind tot ce trebuie să știți pentru a crește valoarea produsului pe care îl livrați.